Oorsprong van de naam go go gnome

Read in English

Smarty gebruikt de go go gnome

Smarty gebruikt de go go gnome

Zo nu en dan verbazen bezoekers van mijn webpagina zich over de naam van mijn domein “gogognome.nl”. Ze vragen hoe ik de naam gogognome heb bedacht.

Op mijn achttiende vroegen een aantal vrienden of ik wilde meedoen met het role playing game Advanced Dungeons & Dragons (AD&D). Natuurlijk deed ik daaraan mee. Tot op heden komen we nog regelmatig met de vriendengroep bij elkaar en spelen we een role playing game - tenminste, als we niet te lang bijpraten vooraf…

Het eerste karakte dat ik speelde was een tinker gnome, wiens gnoomse naam ik hier niet zal opschrijven omdat de naam veel te lang is… Menselijke karakters noemden mijn karakter kortweg Smarty.

Smarty heeft veel praktische dingen uitgevonden. Een van zijn uitvindingen was een apparaat dat een gnome in staat stelde te ontsnappen uit gevaarlijke situaties. Het apparaat lijkt op een parachute. Het was een houten kist met een krachtige veer erin gemonteerd. Door aan een handel te trekken komt de veer vrij en zal de grnome die het apparaat draagt gelanceerd worden uit zijn benarde situatie.

Als kind van een jaar of 10 was ik dol op de tekenfilmserie Inspector Gadget. Inspector Gadget heeft vele handigheidjes (gadgets), maar geen enkele werkt zoals het hoort op het moment dat het nodig is. Dit gebeurt typisch ook met de gnoomse uitvindingen. Ze hebben de neiging om heel groot en onhandig te worden en ze doen bijna nooit waarvoor ze bedoeld zijn.

Als Inspector Gadget een gadget wil activeren zegt hij “go go gadget” gevolgd door de naam van de gadget. Door dit te combineren kwam ik op de naam “gogognome” voor Smarty’s uitvinding.